Styring – Gør teknologien os til slaver eller fri fugle?

Kategori: Tech

stress-idag

Med stress som den primære livsstilssygdom i moderne tid, kan vi hurtigt se os sure på systemet. Der er et kæmpe pres, og virksomhederne vil hele tiden have mere og mere ud af os. Det seneste skud på stammen lyder som om, de ikke engang pakker det ind mere: Projektstyring er alt.

Styring. Det lyder jo som om, vores personlige frihed erstattes med en mand ovenfra der svinger sin pisk. Altså lige bortset fra, at manden hedder Microsoft Dynamics og er en robot. Sådan er der i hvert fald mange der ser på verden. Virkeligheden er dog, at projektstyring ikke er kommet for at gøre dig til en slave – det er sat i verden, for at gøre dig til en fri fugl.

Lad os se på det fra virksomhedens side. Det er helt korrekt, at de ønsker at få så meget ud af deres medarbejdere som muligt. De betaler ikke din løn fordi de kan lide dig, men fordi du er i stand til at skabe en værdi de kan sælge. Money makes the world go round, og det kommer vel næppe bag på nogen. Tiden med slaver er dog forbi – og det er den ikke kun, fordi vi er vågnet op og kan se at det er forkert. Det er også fordi det ikke er en konkurrence-dygtig model – folk performer ikke på deres bedste når de trues eller får pisk.

Man kan argumentere for, at det virkede ganske fint med pyramiderne. Men tænk et kort øjeblik over, hvad det er du laver for din virksomhed. Du slæber næppe bare sten frem og tilbage. Danmark er et videnssamfund i dag, og den måde du skaber værdi på er med hvad du har inde i hovedet. Det er alment kendt, at vores hjerne fungerer bedst når den er afslappet. Virksomheden der kører slavepisker metoden ender altså ud med medarbejdere, der producerer mindre og generelt er utilfredse. De kan derfor umuligt klare sig imod konkurrenterne, der har fået øjnene op for, at det at behandle sine ansatte godt er en rigtig god investering.

Alle de systemer der er sat i værk, er altså ikke slavepiskere. De er værktøjer, der gør det lettere for dig som ansat at klare hovedet og fokusere på de områder hvor i du virkelig bringer værdi. Du behøver ikke tænke over hvornår man bør gøre hvad i et projekt, for det er der projektstyringssystemer der håndtere for dig. Du behøver ikke huske alle kundernes navne, salg, indkøb eller ordrebehandlinger. Det har du et ERP system til. Virksomhederne kæmper hårdt for, at give deres ansatte de bedst mulige systemer, så de har det godt. Jo mindre du skal bekymre dig om ting, som systemer ligeså godt kan tage sig af, jo bedre er du til at løse de opgaver du selv virkelig finder interessante.