Den Eneste Person fra Venner Vi Ville Have Som Ven

TV Showet ”Venner” er et kæmpe kult-fænomen. Det er et tv program der efterhånden har en del år på bagen, men som bare nægter at gå i glemmebogen. Det er evigt populært blandt både unge og gamle, og det ser ikke ud til, at det vil blive vippet af pinden de næste mange år. Mange har kopieret de koncepter fra showet der virkede bedst, og formået at skabe nye programmer der også har opnået en vis popularitet. Men ingen af dem ser ud til at kunne konkurrere med Venner.

Det er et TV program der får os til at opbygge et virkeligt tæt forhold til menneskerne på skærmen. Når man har set et par sæsoner føler man allerede, at man kender de her mennesker rigtigt godt. Nogle sæsoner senere, og man føler næsten at de er ens venner. Man føler deres opture og nedture, og man kan helt glemme den virkelige verden, når man er midt i et maraton af afsnit.

For nyligt sad nogle kolleger og jeg dog og diskuterede, om det overhovedet var en vennegruppe vi ville kunne holde ud at have i virkeligheden. Én ting er at kunne tænde fjernsynet, og se en halv times drama lidt på afstand. Noget andet ville være hvis man hver dag tog hen på den samme café, mødtes med alle disse ”venner”, og oplevede dramaet helt tæt på. Det ville være alt for meget! De kunne sikkert være sjove at hænge ud med fra tid til anden, men jeg ville for alt i verden ikke ønske at bo i samme bygning som dem. Deres liv virker ufatteligt dramatiske, og jeg kan kun forestille mig, at det ville være én lang hovedpine at være en del af.

Derudover kigger man anderledes på karaktererne, når man overvejer, om man kunne have dem som venner i virkeligheden. De er nemlig alle sammen ret ekstreme – nærmest en slags karikatur på sig selv. Hver eneste af dem virker uudholdelig at skulle bruge bare en enkelt dag sammen med. Alle med undtagelse af Chandler.

Er det ikke lidt sjovt? Chandler er den mest ”kedelige” af vennerne: han er svær at beskrive med et enkelt ord, mens det kan lade sig gøre med alle de andre. Han træder lidt i baggrunden, og er den mest almindelige person, hvilket står i kontrast til alle de ændres særheder. Han er helt sikkert ikke helt normal, men han er den eneste person fra Venner vi ville have som ven, i den virkelige verden.

Vi kan prøve venne-testen fra min omgangskreds. Den lyder: Hvordan ville X ven klare sig, hvis du bad ham/hende om at hjælpe dig med at bearbejde noget trykimprægneret træ i forbindelse med istandsættelsen af din lejlighed. Det er en forholdsvist simpel praktisk opgave, som det ville være helt naturligt at bede en ven om hjælp til. Jeg tror Ross ville begynde at græde midt i det hele, eller løbe væk med armene over hovedet. Joey ville falde for en pige på vejen hen til lejligheden og aldrig dukke op. Phoebe ville tage sin kat med, og træet ville få endnu en imprægnering fra den side. Kun Chandler ville umiddelbart være i stand til at finde en værktøjskasse frem, og få arbejdet gjort.