De Sociale Medier Har Mistet Evnen til at Bære Personligheder

I takt med at alle er kommet på de sociale medier, er det som om vi er blevet mere bange for at være os selv. Pludseligt udstiller vi nemlig selv vores liv til stort set alle med en internetforbindelse. Selv hvis vi bruger alle privatlivs-funktionerne på de forskellige hjemmesider til at låse det så meget af for fremmede som muligt, så er vores netværk stadig stort og bredt. Det er alle generationer der er til at finde på de sociale medier i dag. Det betyder at en ting man lægger op på de sociale medier vil blive læst af ens gode venner, ens ældre og yngre søskende, ens mor, far og bedsteforældre. Måske har du endda din chef eller dine undervisere på Facebook også.

Problemet med det er, at vi mennesker helt naturligt bærer masker. Det er ikke rigtigt masker der ”dækker” over hvem vi er, og sætter en anden person frem i stedet. Sådan er der selvfølgeligt nogle der gør. Men selv dem, der står ved deres egen personlighed, bærer en form for maske. Dette er dog en slags halv-gennemsigtig maske. Lidt som et underligt formet forstørrelses-glas. Det fremhæver nogle sider af vores personlighed og minimerer nogle af de andre. Lidt samme tankegang som med makeup: målet er ikke at skjule ens ansigt og tegne et nyt et ovenpå, men derimod blot at fremhæve de bedste sider af ens udseende.

Når vi bærer disse halvgennemsigtige masker, så er det for at fremhæve bestemte sider overfor bestemte mennesker. Der er sider det giver mening at skrue op for, når vi er sammen med gode jævnaldrende venner, som vores forældre måske ikke ville sætte pris på at se i samme udstrækning. Samtidig ville vores venner himle øjne af os, hvis vi viste dem den samme maske, som vi plejer at vise til vores forældre. Det giver altså god mening, og er helt naturligt, at vi udtrykker os anderledes alt efter hvem vi taler med.

Problemet er imidlertid, at de sociale medier ikke rigtigt giver mulighed for dette. Alt hvad vi skriver vil blive læst af alle grupperne. Så vi ender med at måtte tage alle maskerne på på én gang, hvilket resulterer i noget, der er så langt fra vores ægte personlighed som man overhovedet kan komme. Du ender i en situation, hvor det eneste du kan lægge op på de sociale medier fra weekendes vilde fest, er et spørgsmål om hvordan reparation af stenslag fungerer. Dine forældre ville elske at høre om, hvordan du var den fornuftige person der valgte at holde dig ædru, så du kunne køre dine venner trygt og sikkert frem og tilbage fra fest. Dine venner er mere interesserede i at høre om, hvordan du selv i din ædru tilstand formåede at fyre de vildeste dansetrin af på dansegulvet, og snave med dit crush. Sådan har hver enkelt gruppe en del af din oplevelse, som er mest interessant for dem. Men du kan kun lægge det rent praktiske og kedelige op, fordi du ellers risikerer at støde nogen eller træde dem over tæerne.