Bilen Redder Dagen Når Man er Syg i Længere Perioder

For et par år siden blev jeg ramt af en væg af sygdom. Hver gang jeg var ved at kunne rejse mig igen, blev jeg ramt af noget andet, og måtte tilbage på sygesengen. Jeg forstod ikke rigtigt hvad der foregik dengang, og frygtede for at mit immunforsvar havde bukket under for en kræftsvulst eller andet forfærdeligt. I bagklogskabens klare lys kan jeg dog se, at det var mig selv der havde kørt mit immunforsvar i sænk. Jeg havde en travl periode på arbejdet, og var samtidig i gang med at starte min egen virksomhed ved siden af. Jeg kørte simpelthen mig selv ned med stress, og det er altså noget der for alvor kan hæmme immunforsvaret og gøre en modtagelig overfor sygdom.

Jeg fik en forklaring på hvordan det hænger sammen, og det giver egentligt god mening. Stress er normalt ikke noget, man ser i længerevarende perioder i dyreriget. Det er noget akut og kortvarigt: den græssende gaselle får pludseligt øje på en tiger, dens stress-respons rammer, og den løber lynhurtigt væk fra faren. Når den er kommet i sikkerhed sænkes stress-niveauet, og det forsvinder helt efter nogle timer. Men vi mennesker har opbygget et samfund, hvor stress kan komme fra rigtigt mange forskellige ting, og vare ved i årevis. Vi brænder helt bogstaveligt lyset i begge ender: stress-tilstanden er til for at vi kan løbe ekstra hurtigt, eller kæmpe ekstra hårdt. Når vi er stressede så lukker kroppen altså ned for de ting, som ikke er absolut nødvendige for at kunne løbe hurtigt eller klare en slåskamp med et vildt dyr. En af de ting der lukkes ned i denne proces er immunforsvaret. Hvis du er ved at blive spist af en løve, så er det lidt lige meget, om du også har en forkølelsesbakterie siddende i halsrøret: den kan vi tage os af når, og hvis, vi slipper væk fra løven.

Men når ”løven” er et fuldtidsarbejde kombineret med egen forretning, så slipper man jo aldrig væk. Man er i konstant kamp, og det betyder at immunforsvaret er konstant hæmmet. Derfor var jeg bundet til sengen. Så snart jeg fik det bedre, begyndte jeg at arbejde igen. Det blev jeg selvfølgeligt ekstra stresset af, og blev så ramt af noget en gang til.

Min eneste redning var min Ford Focus lige nu. En dag mens jeg var syg havde jeg bare brug for at der skulle ske et eller andet: Så jeg satte mig ud i bilen, og begyndte at køre en tur. Jeg ved ikke om den er specielt designet til at hjælpe én med at fokusere, siden de kalder den en ford ”Focus”, men der var pludseligt nogle ting der gik op for mig. Jeg kørte bare rundt, og så alting suse forbi, og følte mig afslappet for første gang i over et år. Det var det her, jeg havde manglet i mit liv: afslapning og stilhed. Nu forstod jeg, hvorfor jeg var syg.