Spar penge – Dyrk dine egne grøntsager og krydderier

Kategori: Bolig

spices_feat_1

Vil du også gerne spare lidt på husholdningsbudgettet så har jeg her et sted du i hvert fald ikke har overvejet. Hvis du dyrker dine egne grøntsager og krydderier kan jeg garantere dig for at dit oprindelige husholdningsbudget vil komme til at holde i to måneder i stedet for en.

Det er selvfølgelig vigtigt at du er i stand til at lave en madplan som tager højde for hvornår der er en høst af noget så du kan få det brugt inden det bliver dårligt. Så der ligger altså også en del planlægning i at spare penge.

Udstyr 

Først og fremmest skal du have fat i noget udstyr så du kan komme i gang, her er det lidt forskelligt hvad du har behov for i forhold til hvad du gerne vil dyrke. Hvis du fx har den store have og gerne vil have et stort område lavet om til et bed vil jeg anbefale dig at købe den store planteskovl, men hvis du derimod har en lille have eller for den sags skyld en altan vil jeg nok anbefale den lille planteskovl eller slet ingen, så det er vigtigt at du tager højde for hvad dit egentlige behov er.

Til altanen er det en rigtig god ide at investere i de små altankasser da det helt klart er det nemmeste og det der fylder mindst.

I haven uanset om den er stor eller lille kan du med fordel bygge nogle højbede som vil hjælpe dig til at dyrke mere kontrolleret inden for de rammer der er. Her kan du så dyrke kål, kartofler, blomkål, broccoli osv. og på denne måde blive selvforsynende.

Krydderurter

Krydderurter er noget af det nemmeste du kan plante, men det er meget vigtigt at du her tager højde for at der er nogle krydderurter der har bedst af at stå ude og nogle som har bedst af at stå inde i vindueskarmen. Så det er derfor vigtigt at du ordentligt får læst hvad der står omkring placeringen.

Inden for krydderurter er der jo mange at vælge imellem og jeg vil bestemt anbefale dig at investere i nogle af de kendte. Det kunne være Persille som er fantastisk til sommerens salater eller til at putte i vinterens frikadeller. Purløg er også en urt som både er god over æggekage men også fungerer ti rugbrød. En god ide for dig med børnefamilien ville være at begynde at gro noget karse og på den måde få dine dejlige unger interesseret i madlavning.

En krydderurt jeg er blevet glad for på mine gamle dage uden børn er Mynthe. Der findes ikke noget bedre end en kold Mojito med hjemmegroet Mynthe så det vil jeg bestemt anbefale dig at prøve.

Chiliplanten 

Chiliplanten findes i forskellige sorter hvor de er inddelt efter hvor stærke de er. Du kan dog også nogle gange købe en sampak med forskellige frø og dermed også med forskellig styrke. Jeg vil klart anbefale at familien der er glade for stærk mad investere i sådan en sampak da chili godt kan koste dyrt i butikkerne med mindre det skal være pulver.

Jeg håber at min guide til at blive hjemmedyrkende kan hjælpe dig og din familie med at spare penge på madbudgettet. Jeg snakker i hvert fald af erfaring da jeg som tidligere nævnt har fået vores madbudget der før kun rakte til en måned nu rækker til to. Så der er altså penge at spare men som tidligere nævnt kræver det tid og planlægning at dyrke selv så hvis det ikke er noget du har er det ikke en god ide at give sig i kast med.