Sådan vedligeholder du dit tag

Kategori: Bolig

Tag

Når du har lagt nyt tag og gerne vil have, at det holder i mange år, så er der nogle enkelte ting, som du med fordel kan være ekstra opmærksom på. Når du jævnligt tjekker og plejer enten dine tagsten eller tagpap, så sikrer du automatisk at opnå en længere levetid.

Tagsten, tagplader eller tagpap er materialer, som generelt er ret hårdføre over for det danske klima. Selvom dit hustag ser ud til at være godt slidt, så er det ikke ensbetydende med, at du er nødsaget til at skrifte det ud. Der findes rigtig mange ting som du selv kan gøre for at friske materialerne op.

 

Hold øje med tagrenderne

Hvis dine tagrender er fyldt med blade, hvilket nemt kan ske om efteråret og i vind og blæst, så stopper de til. Det betyder, at tagrenderne ikke kommer af med vandet, som på længere sigt kan resultere i fugtskader og frostsprængninger. Du bør derfor flere gange om året være opmærksom på at tømme dine tagrender og særligt i efterårssæsonen. Husk også at være opmærksom på, om dine tagrender har det korrekte fald, som får vandet til at løbe til nedløbet.

 

Mos og alger

Det danske klima giver relativt gode formeringsmuligheder til blandt andet mos og alger. Mos- og algeskader er som hovedregel lettere at forebygge end at helbrede, så sørg for at være på forkant. Hvis ikke du fjerner mosset, kan du risikere at det holder på store mængder vand, som over tid kan sive ind, mos kan også kile sig ind under tagplader og tagsten, så de løftes. Efter store regnskyl vil noget af mosset formentlig også ende i tagrenden, hvilket betyder, at du er nødt til at rense dem oftere. Når du skal fjerne mosset fra hustaget, bør du bruge en kost med lidt stive hår, fej nænsomt for at undgå skader på taget. Vælg en måned med tørt vejr, så mosset ikke er vådt, tørt mos, er lettere at fjerne. Brug algerens når taget er rent, det holder gevækster nede. Du bør aldrig benytte en højtryksrenser, det skader taget mere end det gavner. Sol, luft og lys giver ikke mosset gode forudsætninger for at gro så sørg for, at du ikke har flere træer der skygger og taber blade ned tagplader eller tagpap. Vær også opmærksom på, at lede alt vand væk.

 

Vær yderst opmærksom på skader

Når du gennemgår dit tag og sikrer den rette vedligeholdelse bør du være ekstra opmærksom på eventuelle tagskader. Her kan du med fordel gå en runde på loftet og tjekke, at der ikke er utætheder at se nogen steder. Det er nemmest at se, hvis der er dagslys udenfor, så slukker du lyset på loftet og undersøger grundigt, om der kommer lysfald ind. Du bør være ekstra opmærksom omkring tagskruer og tagryggen. Kontroller også om der skulle være fugt på undersiden, det er vigtigt, at det ikke drypper ind.

Opdager du enkelte skader bør du være opmærksom på at få dem repareret hurtigst muligt, for ikke at forværre skaden i endnu højere grad. Hvis ikke du selv har tid eller mulighed for at udføre et grundigt tagtjek, kan det også bestilles hos en ekspert.