Badetøjsmode

Kategori: Mode

Har du nogensinde undret dig over, hvordan badetøjet er blevet til, og hvordan udviklingen har været gennem tiden, så følg med her.  Faktisk var badedragten tilbage i 1800-tallet både for mænd og kvinder, her havde begge køn en, når de badede udenfor. Princippet med badetøjet var, dragten ikke skulle være mindre ærbar end det tøj, som normalt blev anvendt. Svømmeturen kunne godt blive lidt besværligt, da tøjet var meget tungt og upraktisk – derfor blev det mest til en lille soppetur. På dette tidspunkt var der desuden en vis status i at have lys og hvid hud, da de fleste rige mennesker opholdte sig uden for solen. Det var kun arbejderne, som var nødt til at være ude.

Badekjolen blev senere afløst af en dragt. De første modeller havde både ærmer og ben. Senere i omkring 19-tallet begyndte de første af slagsen at blive designet uden ærmer, det vakte en del forargelse.

Hvornår så badetøjet dagens lys ?

Efterhånden gik der mere og mere mode i dragten og modedesignerne begyndte at udvikle og designe en badedragt, som mere og mere ligner den, som vi kender i dag. På dette tidspunkt adskilte mændenes beklædning sig også fra kvindernes, og mændene begyndte nu at bruge badebukser. På dette tidspunkt er vi nu i starten af 1920erne, og der kom mere og mere farve på  – og forskellige mønstre dukker op på de farverige badedragter til kvinder.

Den to-delte badedragt

Efter krigen tager moden rigtig fart, og en fransk designer opfandt den to-delte badedragt – den som vi i dag kender som bikinien. Igen opstod der stor forargelse og ingen troede rigtigt på, at denne nye model ville slå igennem og at folk rent faktisk ville bruge den. Det var nemlig meget grænseoverskridende at vise SÅ meget hud. I nogle katolske lande blev bikinien forbudt – selv i USA var den forbudt indtil 1965. Men kigger vi på designerens hjemland, Frankrig blev den ret populær – især efter at sexsymbolet Brigitte Bardot havde en bikini på i en amerikansk film, blev modellen et hit hos andre kvinder.

Da vi nærmer os 70erne, blev bikinien endnu mere frigjort, og formen var nu trekantet og underdelen var skåret lavt. Dette blev dog ændret i gennem årene – alt efter hvad bademoden diktererede.

Badetøj i dag

I dag er badetøjet videreudviklet og udført i tynde, elastiske og hurtigtørrende materialer. Du kan få et vælg af forskellige modeller. Både sporty modeller og trendy modeller med diverse udskæringer. Smalle og brede stropper og aftagelige stropper. Alt er tilladt, og nye modeller kommer til og danner mode.

Skal du ud og svømme, hvad enten det er i badeland, svømmehal eller på stranden, så er der altså i dag et vælg af muligheder af badedragter til kvinder og piger.