7 ting der gør dig til en bedre kok

Kategori: Sundhed

koekken-chef

Elsker du at lave mad, og ønsker at blive skarpere inden for madlavningsfaget?

Her får du 7 ting som vil gøre dig til en bedre kok – professionel såsom hjemmekok.

 

Fokuser på de enkle retter

Inden du springer ud i en masse svære, og udfordrerne opskrifter, bør du fokusere på den enkle ret.

Bliv 100% sikker på den enkle ret, og du kan derfra bevæge dig videre ind i maduniverset.

Lær at tilbered meget enkle råvare til perfektion. Det handler om at få den gode rene smag frem, fra selv de mest simple råvare. Hvordan får du den bedste smag frem i broccoli? I en sødkartoffel? En porre? I en tomatsuppe.

Når du mestre de enkle rene råvare, kan du gå skridtet videre og sammensætte de mange smage i forskellige retter.

 

Eksperimenter gerne med dine råvare

Maduniverset er fyldt med mange forskellige muligheder. Der findes nærmest ikke begrænsninger inden for madlavning. Brug gerne din fantasi og eksperimenter i din madlavning. Opfind din egen unikke ret, hvor du fx benytter spændende råvare-sammensætninger.

Retten sidder muligvis ikke i skabet første gang, og du er derfor nødsaget til at justere undervejs. Som kok kan det være en lærerig proces, hvor nye muligheder opstår, og kreativiteten får frit spil.

 

Hav orden i dit køkken

En dygtig kok laver mad i et rent og ryddeligt køkken.

Sørg for at rydde op efter dig. Når du er færdig med delvise opgaver – ryd af og gør klar til næste step. Det giver bedre arbejdsro, og du vil automatisk have et bedre overblik, når der er orden i dit køkken.

Hav pander og gryder samlet hvor du plejer, så du nemt og hurtig kan gribe dem når du laver mad.

Brug ikke gulvet som skraldespand. Tag dig de 30 sekunder det tager, at tørre bordet af og smide skrald og rester i skraldespanden og nyd et glas vin samtidig.

 

Hygiejne er vigtigt

Når der laves mad skal der være stor fokus på hygiejne.

Vask grundigt hænder inden du begynder på madlavningen. Vask alle grønsager grundigt i koldt vand inden brug.

Få styr på din egenkontrol i form af temperaturer i køleskabe og fryseskabe, samt datomærkning af råvare. Vær opmærksom på at adskille fx kød og grønsager.

 

Lad det hvile

Når du tilbereder kød skal du have tålmodighed, og lade det hvile efter stegning.

Resultatet bliver så meget bedre, når kødet får lov til at hvile i bare 5-8 minutter. Hav derfor tålmodighed, selvom du står i en tidspresset situation.

 

Det rette udstyr

Ligesom ved så mange andre kategorier, findes der også et hav af forskelligt udstyr til madlavning. Du behøver dog ikke nødvendigvis, at have køkkenet fyldt med alverdens fancy udstyr, for at blive en dygtig kok.

Med det rette udstyr kan du lave mange typer opgaver.

En god skarp kokkekniv, som ligger godt i hånden, et stort behageligt træ-skærebræt, en solid gryde i de gængse størrelser, og en pande i høj kvalitet til den store bøf.

 

Lær af dine fejl

Som kok vil du ikke kunne undgå at fejle i én eller anden grad. Det høre med til læringen at fejle, og bliv derfor ikke bange for at fortsætte. Lær af dine fejl, og bliv en bedre kok.

Det kan nogle gange føles, at du går ét skridt frem og to tilbage. Men når du bliver opmærksom på dine fejltagelser, vil du sjældent gå nogle skridt tilbage.